Kuliner khas Martapura (Tempoyak)

dedy

P1270826
Waaaa..tempoyak..anda makan tempoyak?.Hmmm kalau orang2 Comering , Tempoyak ialah durian yang diperam hingga menapai dan menjadi rasa sedikit masam. Ada berbagai teknik membuat tempoyak. Kalau kita guna durian bagus, sudah pasti rasanya pun sedap. Ada yang mencampurkan sedikit garam dan gula, ada juga yang meletakkan sedikit serbuk kunyit. Tapi pada mat jika kita guna durian yang baik, hanya perlu penambahan sedikit saja bahan2 , ini kerana rasa durian itu sendiri sudah memadai. Apa2 pun selera kita, yang penting,selalau ada citarasa masing2. Tempoyak satu bahan yang versatile. Boleh dimasak dalam berbagai cara,Sambel tempoyak , pais dan macam2 lagi.
Hmmm…

BAHAN-BAHANNYA 🙂
Isi durian secukupnya
Sedikit gula*
Sedikit garam*(*optional)
1 tangkai cili kering, cuci dan lap kering
Sehelai kain muslin atau kain kasa bersih

CARA MEMBUATNYA 🙂

Satukan isi durian dengan sedikit gula dan garam, kacau rata.
Kemudian isi dalam botol bersih, pastikan jangan isi penuh sangat, 1/2 atau 3/4 penuh sudah memadai, nanti tempoyak akan mengembang masa proses penapian. Tutup bekas dan biar terperam 2 hari.
Kemudian boleh bukak dan rasa, jika ia sudah rasa sedikit masam, tu kira dah ok. Letak lada kering tadi atasnya dan tutup bekas,

Ok selamat mencoba….

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s